Súgó

Adatgazda regisztráció kitöltési útmutató

1. Intézményi oldal (1/5)

Ezen az oldalon adhatók meg a regisztráló intézmény adatai. Úgy kell kitölteni, hogy ezzel az adatfelelős eleget tesz a 305/2005. kormányrendeletben foglaltaknak, mely szerint köteles bejelenteni adatait a közadatkeresőt működtető miniszternek, ezért ezek az adatok jelennek meg a közadatkeresőben, az intézmény Adatlapján. Amennyiben az adatok változnak, az adminisztrációs felületen bármikor lehet módosítani.

Az egyes mezőkbe írható értékek:

2. Kapcsolattartó oldal (2/5)

A kapcsolattartó oldalon adható meg az adatfelelős, illetve legfeljebb két másik kapcsolattartó személy regisztrációhoz szükséges adatai. Amennyiben kettőnél több kapcsolattartót szeretnénk felvenni, arra a regisztráció után lehetőségünk van, a kettőre történő korlátozás a regisztrációs űrlap egyszerűvé tétele miatt szerepel.

Az adatfelelős megadása kötelező. Az adminisztrációs felületen az adatfelelős nem egyezik meg a törvényben előírt adatfelelőssel: az a személy, aki az intézménynél a közérdekű adatokkal kapcsolatos adatszolgáltatásért felelős.

Az egyes mezőkbe írható értékek:

2.1. Jelszavak kezelése

Fontos tudnivaló, hogy a rendszer biztonsági okokból nem tárolja el sehol a megadott jelszót. Ez azt jelenti, hogy visszaírni sem tudja, ezért ha a felvétel vagy módosítás során bármilyen ellenőrzési probléma történik és visszakapjuk az oldalt a szükséges módosítások elvégzésére (pl. nem töltöttünk ki egy kötelező mezőt), a jelszót újra meg kell adnunk.

Amennyiben egy felhasználó adatainak módosítása történik, és a jelszavát nem szeretnénk megváltoztatni, egyszerűen hagyjuk üresen a két jelszó mezőt.

3. OAI oldal (3/5)

Ezen az oldalon kell megadnunk az ún. OAI azonosítót. Ez az azonosító az intézményt (adatgazdát) azonosítja a Közadatkereső rendszerben, ezért ennek az azonosítónak egyedinek kell lennie. A rendszer az intézmény rövid nevéből kiindulva tesz egy olyan javaslatot az OAI azonosító értékére, amely az adott pillanatban nem szerepel a központi adatbázisban. Célszerű ezt a javaslatot elfogadni. Az OAI azonosító legfeljebb 25 karakter hosszú lehet.

4. Összefoglaló oldal (4/5)

Az összefoglaló oldalon áttekinthetjük az összes beírt információt. Amennyiben mindent rendben találunk, a Következő nyomógomb megnyomásával elindíthatjuk a regisztráció folyamatát. Ha valamit szeretnénk javítani, akkor az alsó gombsor segítségével bármelyik oldalra vissza tudunk ugrani, majd a módosítást elvégezve az ottani Következő nyomógomb megnyomásával az összefoglaló oldalra visszajutunk.

5. Regisztrációs űrlap visszaküldése (5/5)

A regisztráció megerősítéséhez el kell küldeni a Közadat program számára az aláírással és pecséttel ellátott űrlapot az info@kozadat.hu címre. Az űrlapot PDF-ben vagy RTF-ben lehet letölteni. Fontos! A Kész gomb megnyomásával bekerül az intézmény a rendszerbe, azonban a regisztráció nem elegendő, a közérdekű adatok leíró adatait is szolgáltatni kell a közadatkereső felé!

A regisztráció sikeres elvégzéséről jelzést kapunk, majd ezután a regisztráció során megadott felhasználónévvel és jelszóval beléphetünk az adminisztrációs felületre.

Az adatszolgáltatásról bővebb információ a www.kozadattar.hu oldalon olvasható. Kérdés esetén forduljon a Közadat program munkatársaihoz, az info@kozadattar.hu címen, illetve telefonon: 896-1333.